Yaşar Öztürk

Tarih: 25.11.2019 14:49

Serinhisar’dan Portreler - SİYASÎ KÂZIM

Facebook Twitter Linked-in

Kâzım Özkan, nam-ı diğer “Siyasî Kazım”, Kızılhisar 1939 doğumludur. Babası Kızıl Aliler (Kızlallar)’in Halil, annesi Hacı İmamlar sülalesinden Hanife’dir. Kızılhisar Mithat Paşa İlkokulu’nda okumuştur. 1952 yılında Acıpayam Ortaokulu’na kaydolur. Ortaokula gittiği yıllarda siyasete pek meraklıdır. Bayrak töreninde, Demokrat Partili, Yatağanlı okul müdürü S. Akşit’e karşı siyasî şiir okuyunca, okuldan atılır. Aydın’a gider, orada bir lokantada çalışmaya başlar. Akrabalarından biri, onu tesadüfen lokantada çalışırken görür. Durum anlaşılır ki, okuldan atılınca, o Aydın’a “firar” etmiştir. Akrabası onu alıp Kızılhisar’a getirir. 

Ben, Siyasî Kâzım’ı (Kâzım Özkan) 1973’teki “Ferruh Bozbeyli” muhalefetinden hatırlıyorum. Benim çocukluk günlerimin siyasî hareketiydi. Adalet Partisi içinde, Demirel muhaliflerinin, dönemin Meclis başkanı Ferruh Bozbeyli önderliğinde giriştikleri bir “siyasî başkaldırı” hareketiydi. Menderes’in çocukları, eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Sadettin Bilgiç, Faruk Sükan gibi önemli isimler bu muhalif harekete destek veriyorlardı. Demokratik Parti, 1973 genel seçimlerinde Denizli’den 2 milletvekili çıkardı: Hasan Korkmazcan ve Sami Arslan. Demokratik Parti, o dönemde TBMM’nde de 45 milletvekili ile temsil ediliyordu.

 

Rahmetli babam ve arkadaşları, Demokratik Parti’nin Kızılhisar temsilciliğini üstlendiler. Mehmet Karakuzu, (Karakuzu Mehmet) 1973’te Demokratik Parti’nin Kızılhisar belediye meclis üyeliğine seçildi. Siyasî Kâzım da (Kâzım Özkan) bu dönemde, Demokratik Parti’den Denizli il genel meclisi adayı idi. Milletvekili Sami Arslan’ın ön seçimde Akalanlı birini desteklemesi sonucu, Kâzım Özkan il genel meclisi sıralamasında 2. sıraya düştüğü için seçilemedi. “Kimler vardı o hareketin içinde?” diye hatırlamaya çalışıyorum: Terzi Hulusi (Türkeri), manifaturacı Mehmet Karakuzu, Kâzım Özkan (Siyasî Kâzım), Halil Öztürk (Himmet oğlu), M. Emin Öztürk, Vezirleri’n Nuri Eğer, Kemal Eğer, Şevket Veziroğlu (Foto Vezir), Gök Mehmetlerin Sarıotçu Şükrü (Çolu), Mütâyit’in Mustafa, Nalbant’ın Hasan Hüseyin (Beytemir), Terzi Mehmet (Elbeyi), Yorgancı Şevket (Koyun)…

 

Kâzım Özkan’ın “Ben, Bozbeyli hayranıyım.” dediğini hatırlıyorum. Aslında o, Demokrat Parti geleneğinden, Menderes ekolünden gelen biri değildi. Çocukluğu ve gençliği CHP içinde geçmişti. Onun Demokratik Parti ile yollarının kesişmesi, tamamen kronik Demirel muhalifliğinden kaynaklanıyordu. Kâzım Özkan’ın bu muhalifliği bir ömür boyu sürdü. Siyaseti çok sevmesinden dolayı “Siyasî Kâzım” lakabıyla anıldı.

 

1962 yılında Kadılar sülalesinden Sultan Hanım ile evlendi. Şenel (1964), Halil (1967) ve Leyla (1971) adında üç çocuğu vardır.

Uzun yıllar deri ticaretiyle uğraştı. Tekstil ve leblebicilik sonraki işlerindendir. Ticarette ciddi ve dürüsttü; hiçbir zaman paragöz olmadı ve zenginleşemedi. Sakin, uzlaşmacı, mülayim bir yapısı vardı. Siyasette ise gerçekçi ve idealistti. Gücü ölçüsünde gizlice yardım etmeyi seven, cömert bir adamdı. Kendi akranlarına göre günlük gazete okuyan, gündemi takip eden, Kızılhisar’ın bilgili, görgülü insanlardandı.

 

 

Kâzım Özkan’ın Nazmi İnce’nin Serinhisar belediye başkanlığı (1994-1999) döneminde Doğru Yol Partisi’ne kayıtlı olduğunu görüyoruz. Bu yıllarda Doğru Yol Partisi’nin il delegeliğini yapmıştır. Tipik bir Özal muhalifidir. Hayatın cilvesine bakın, 1973’te beraber siyaset yaptığı Hasan Korkmazcan, bu defa Ana Vatan Partisi’ndedir ve eski dostlar, siyaseten karşı karşıya gelmişlerdir. Burada dikkatimizi çeken bir husus var. Kâzım Özkan, 1950’li yıllarda Menderes’e, 1960’lı ve 1970’li yıllarda Demirel’e, 1984’ten sonra da Özal’a muhaliftir. Tansu Çiller’in Demirel ile çatışmasından sonra, o Doğru Yol Partisi’nde yerini alır.

 

Siyasî Kâzım 2002’den itibaren artık Ak Parti saflarındadır. Gençlik yıllarında başlayan siyaset severliği, tam 60 yıl devam etmiştir. Kâzım Özkan, siyasetin Serinhisar’daki kara sevdalısıdır. Bundan dolayı adı Siyasî Kâzım’dır. Siyaset konuşmayı, siyaset yapmayı sever. Fakat ne gariptir ki, 1973’teki il genel meclisi adaylığı ve 1994’teki DYP il delegeliğinin dışında, diğer dönemlerde aktif siyasette hiç görev almamıştır. Çünkü o, iktidarların kronik muhalifidir.

 

05 Şubat 2010 tarihinde, 71 yaşında iken hayata gözlerini kapadı. Bu dünyadan “Siyasî Kâzım” adında bir dürüst adam geldi geçti. Allah rahmet eylesin.

 

Muhibbî (Kanuni)’nin bir beyti ile bitirelim:

 

Saltanat dedikleri ancak cihân kavgâsıdır

Olmaya baht ü saadet dünyada vahdet gibi


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —