Derya Kuşdemir

Tarih: 10.08.2017 17:37

Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı?

Facebook Twitter Linked-in

Herkese selamlar! Ben Diyetisyen Derya Kuşdemir. Almanya’da doğdum ve büyüdüm aslen Serinhisarlıyım. Ege Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümün’ den dereceyle mezun oldum. Arada bir bu sayfada köşe yazılarımı okuyabilirsiniz. Bugün sizlere sağlıklı beslenme hakkında bilgi vermek istiyorum.

Beslenme; büyüme gelişme, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için besin öğelerin yeterli ve dengeli olarak alınmasıdır. Diyette herhangi bir besin öğesinin yokluğu veya gereksinenin çok altında bulunması, diğerlerinin biyoyararlılığını, metabolizmasını veya gereksinmesini olumsuz etkileyebilir.

Başlıca 6 çeşit besin öğesi vardır;

Ø Karbonhidratlar

Ø Proteinler

Ø Yağlar

Ø Vitaminler

Ø Mineraller

Ø Su

Karbonhidratlar

Vücudun başlıca enerji kaynağıdır. Bir gram karbonhidrat 4 kilo kalori enerji sağlar. Gerçekte enerji için karbonhidratın esas formu olan glukoz kullanılır. Kan dolaşımımızda bulunması sebebiyle kan şekeri olarak adlandırılır. Karbonhidratlar basit ve kompleks olarak ikiye ayrılır. Basit karbonhidratlar barsaklardan hızlı bir şekilde emilir ve kana karışırlar (şeker, şekerli tatlılar, bal, pekmez, marmelat, reçel gibi). Kompleks karbonhidratlar barsaklardan daha yavaş emilir ve kan şekerini dengeli bir şekilde yükseltir, dengeli insülin salınımını sağlar (tahıllar, ekmek, kurubaklagiller, meyve, sebze, süt ve yoğurt gibi).

Karbonhidratlardan dengeli tüketmek için: Aldığımız enerjinin %60 ını karbonhidratlardan sağlamalı ve kompleks olanları tercih etmeliyiz.

Proteinler

Vücut hücrelerinin bir kısmını oluşturur. Yıpranmış vücut hücrelerimizin onarılması için vücudumuzun devamlı protein alımına ihtiyaç vardır. 1 gram protein 4 kilo kalori enerji sağlar. Proteinlerin hayvansal kaynakları: et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri 9 elzem amino asidi içerirler. Bu nedenle kaliteli protein olarak adlandırılırlar. Kurubaklagiller, tahıllar, yağlı tohumlar ve sebzeler de bitkisel kaynaklı proteinlerdir.

Proteinlerden dengeli tüketmek için: Haftada en az 2-3 gün kırmızı et, haftada en az 2-3 gün beyaz et ve haftada en az 2-3 gün kurubaklagiller tüketilmelidir, ayrıca diğer protein içeren besinler alınmalıdır.

Yağlar

Çocukluk döneminde büyüme, yetişkinlerde ise sağlıklı bir cilt için elzem yağ asitlerine ihtiyaç vardır. Bunlar linoleik asit ve linolenik asittir. Besinlerde yaygın olarak bulunurlar. Yağlar yoğun enerji kaynağıdır. 1 gram yağ 9 kilo kalori enerji verir.

Yağlardan dengeli tüketmek için: Sıcak sebze yemekleri, pilav ve makarnada; fındık yağı ve mısırözü yağı karışımı veya soya yağı ile ayçiçeği yağı karışımı kullanılmalı. Soğuk sebze yemeklerinde; zeytinyağı kullanılmalıdır.

Vitamin ve Mineraller

Vitaminler düzenleyici olarak çalışır. Suda eriyenler ve yağda eriyenler olmak üzere 2 gruba ayrılırlar. Suda eriyen vitaminler ( B grubu vitaminler ve C vitamini). Bu vitaminler vücutta depolanmaz. Yağda eriyen vitaminler (A,D,E,K vitaminleri) vücutta depolanırlar. Mineraller kemik, diş ve tırnak gibi dokularda hücrelerin önemli bölümünü oluştururlar.

Su

Su yaşamamız için çok önemlidir. Besin öğelerin sindirimi, emilimi, taşınması ve metabolizması için gereklidir. Su iştah keser, aç karnına su içersek açlıktan dolayı oluşan mide kasılmaları azalır, daha az yemek yememizi sağlar.

Suyu dengeli tüketmek için: Her gün en az 10 bardak su içmeliyiz.

İyi günler bir dahaki yazımda buluşmak üzere...

Özel sorularınız için:

İnstagram: diyetisyenderyakusdemir

Facebook: Diyetisyenliğe Doğru

Email: deryakusdemir@hotmail.com


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —