Mahkeme Kararı Olmadan Ad veya Soyad Değişimi Yapılabilecek

Mahkeme Kararı Olmadan Ad veya Soyad Değişimi Yapılabilecek

Nüfus hizmetleri kanununda yapılan değişiklik ile vatandaşlar bir sefere mahsus olmak üzere mahkeme kararına ihtiyaç duymadan ad ve soyadı değişikliğini yapabilecek.

Kanunla ilgili yasanının yürürlüğe girdiğini söyleyen Serinhisar İlçe Nüfus Müdürü Zafer Alıcı umumi edebe uygun olmayan küçük düşürücü veya gülünç olan soyadları ile yazım ve imla hatası olan ad ve soyadları vatandaşlarımızın müracaatı ile değiştirilebilecek dedi ve gelişmeleri şöyle paylaştı.

 

''5490 sayılı Nüfus Hizmetleri kanununu ad veya soyadı düzeltilmesi başlıklı ek geçici 8.maddesinde yapılan değişiklik ile vatandaşlarımıza bir defaya mahsus olmak üzere mahkeme kararına ihtiyaç duymadan ad ve soyadı değişikliklerinin yapabilme imkânı getirilmiştir. 

 

Böylelikle soyadı kanununa aykırı olan, umumi edebe uygun görünmeyen, küçük düşürücü veya gülünç olan soyadları, yazım imla hatsı veya düzeltme işareti kullanılmasından kaynaklı anlam değişikliği bulunan ad ve soyadları ilçe idare kurullarının vereceği kararla anında değiştirilebilecek.

 

Bunun için vatandaşlarımızın dilekçe eşliğinde Nüfus Müdürlüğümüze başvurmaları yeterli  olacak ve yıllarca çekilen bu sıkıntı ortadan kalkacak. 

 

Resmi işlemler, tapu devirleri, ehliyet, pasaport vb. gibi diğer işlemlerde bu yüzden sıkıntı çeken vatandaşlarımız kanunun yürürlüğe girmesiyle bu olumsuzluktan kurtulacaklar ve uzun uzadıya süren mahkeme kararını bekleme derdi tarihe karışmış olacak dedi.