Kistli Sakatatları Köpeklere Yedirmeyin

Kistli Sakatatları Köpeklere Yedirmeyin

Serinhisar Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Veli Kılınçarslan kistlerde yer alan parazitlerin önce hayvan sonra insanlara bulaşma riski olduğunu ifade etti.

Kistli Sakatatları köpeklerinize yedirmeyin. Derin çukura gömün.
Kurban Bayramı yaklaşırken Serinhisar Devlet hastanesi Başhekimi Veli Kılınçarslan’dan konuyla ilgili uyarı geldi. İnsanların karaciğer, akciğer, beyin gibi iç organlarda kistler oluşarak nadirde olsa ölüme sebep olabildiğini ifade eden Kılınçarslan,  “Özellikle çobanlarda bu hastalık yaygındır. Parazit, köpeklerin bağırsaklarında yaşar ve yumurtaları köpek dışkısı ile çevreye atılır. Bu yumurtalar insan, koyun ve sığırların iç organlarındaki kistlerin içinde parazit haline gelir. Hasta koyun, sığır, keçi gibi ot yiyen hayvanların kistli sakatatlarının köpeklere yedirilmesi ile hastalık tekrar köpeklere bulaşır” dedi.

HASTALIĞIN BULAŞMA YOLLARI
Hasta koyunların, keçilerin ve sığırların kistli sakatatlarını yiyerek paraziti alan köpeklerin dışkıları ile parazit yumurtaları çevreye saçtığını da söyleyen Veli Kılınçarslan, “Bu yumurtalar rüzgarla ve böceklerle taşınarak yiyeceklere, suya ve toprağa geçer. Parazit yumurtalarının bulaştığı yiyeceklerin yenilmesi, suların içilmesi, köpeklere dokunulduktan sonra ellerin iyice yıkanmaması, hastalığın insanlara bulaşmasına yol açar.
Hastalık insanlarda hiçbir belirti vermeyeceği gibi, yerleştiği organa göre gösterdiği belirtiler değişebilir. Kistler karaciğere yerleşince bulantı, kusma, koyu renkli idrar, karın ağrısı ve karında şişlik olabilir. Bazen de Kistlerin patlaması sonucu hastalık ölümle sonuçlanabilir” dedi

HASTALIKTAN KORUNMA VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Dr. Veli Kılınçarslan hastalıktan korunma yollarını ve tedavi yöntemlerini ise şöyle açıkladı:
1. Kurban Bayramında kestiğiniz koyunların kistli sakatatlarını köpeklere yedirmeyin, derin bir çukura gömün.
2. Köpeklere asla çiğ et ve kistli sakatat yedirmeyin
3. Sebze ve meyveleri iyice yıkadıktan sonra yiyin.
4. Köpeklere dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkayın.
5. Kaynağını bilmediğiniz suları içmeyin. Çocukları-nız eve gelince, ellerini iyice yıkamalarını sağlayın.
6. Köpeklerinizi yılda dört kez iç parazitlere karşı ilaçlayın.
7. Köpeklerinizi çocukların oyun oynadıkları oyun bahçesi, park, okul bahçesi gibi yerlerde gezdirmeyin.
Bu hastalıktan korunmak için hastalığın tedavisinde öncelikle ilaçla tedavi edilir. Tedaviye cevap vermez ise cerrahi yöntemler uygulanır.



  • Çarşamba 15 ° / 2.7 ° Güneşli
  • Perşembe 12.7 ° / 2.4 ° Güneşli
  • Cuma 14.1 ° / 2.1 ° Güneşli