Eski Köye Yeni Adet: “YAYLA SERACILIĞI”

Eski Köye Yeni Adet: “YAYLA SERACILIĞI”

Antalya ve Fethiye gibi sahil kesimiyle, rakımı düşük olan yörelerde Haziran ayının ortalarında tamamlanan yaş sebze üretiminden sonra ihtiyaç Haziran ayından sonraki dönemlerde rakımı yüksek olan, serin bölgelerde yapılan üretimlerle

Denizli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre bölgemizde yayla seracılığı gözde hale geldi.
Özellikle yazın hava sıcaklığının yoğun olarak yaşandığı Antalya, Finike ve Fethiye gibi bölgelerde Haziran ortalarında yaş sebze üretimi tamamlanırken, bu aydan sonraki ihtiyaçlar rakımı yüksek olan, serin bölgelerde yapılan üretimlerle karşılanıyor.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden şu açıklama yapıldı: “Acıpayam'ın yeşilliklerinde, Çal'ın bağları, Çameli'nin ceviz ve çamlarının içinde, Serinhisar'ın nohut, buğdayları ile Tavas'ın tütün tarlalarında seralar bariz bir şekilde görülmeye başlanmıştır. İlçelerimizde üretilen ana ürünlerin yanında, örtü altı sebze üretimi telaşı yaşanmaktadır. Nisan ayı ile Kasım hatta Aralık ayına kadar örtü altında yapılan üretim yayla seracılığı olarak anılmaktadır.

 

Acıpayam 65 dekar, Çal 55 dekar, Çameli 100 dekar, Serinhisar 20 dekar ve Tavas 5 dekar olmak üzere İlçelerimizde yayla seracılığı faaliyetleri kapsamında sera yapımları artış göstermiştir. 245 dekar seranın kurulumu tamamlanmıştır. Kurulan sera alanı çok fazla olmamakla beraber Denizli'de rakımı 900-1.000 metreden yüksek olan bölgelerde artış potansiyeli yüksektir. Yaş sebze talepleri ve son birkaç yıldır oluşan fiyatlar üreticileri memnun etmektedir. Yayla özelliği gösteren İlçelerimizde de yaş sebze üretimlerine ve özellikle örtü altı üretimlerine ilgi artmaktadır.

 

Açıkta üretime göre sera üretiminde ürünler daha kaliteli, taşıma ve depolamaya dayanıklı, şekli düzgün ve parlak, firesi az, ilaç kullanımını azaltan yöntemler olan biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemleri açıkta üretime göre daha etkilidir.
Sera kurulumu üreticilerin kendi imkânları ile yapabildiği gibi,  Ziraat Bankasının veya Tarım Kredi Kooperatiflerinin düşük faizli kredileri yanında orman köyleri için Or-köy kapsamında seralar yapılabilmektedir.  Arsa payı hariç 30-35 bin TL/dekar maliyetle seralar kurulabilmektedir.

 

Yaz mevsimi boyunca yaş sebze tedarikçileri taleplerini karşılamak için, yayla bölgelerindeki üretimlere yönelmiş durumdadırlar. Bu kapsamda yayla seracılığı faaliyetleri de yaygınlaşma-ya başlamıştır. Mart ve Ni-san aylarında dikilen doma-tesler Haziran sonu ve Temmuz ayının başlarında hasat edilerek piyasaya girmektedir. İstanbul, Ankara ve Bursa gibi Büyükşehirle-rin domates ihtiyaçları bu bölgelerden sağlanmaktadır.  Yaz dönemi yayla seracılığı sadece Batı Akdeniz'de değil, Anadolu'da rakımı 600 metre üzerinde olan birçok bölgesinde de ilgi görmeye başlamıştır” ifadelerine yer verildi.