DAVUT ESKiKURT, SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

DAVUT ESKiKURT, SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Siyaset ve iş dünyasının tanıdık simalarından Davut Eskikurt (78) dualarla son yolculuğuna uğurlandı.

Torunu Davut Karakayış’ın yemin törenine katılmak üzere Samsun'a giden Davut Eskikurt, tören esnasında aniden fenalaştı. Samsun Sıhhiye Okulu Ve Eğitim Merkez Komutanlı-ğı'nda görevli doktorların çabası onu geri getiremedi. Sevinç ve heyecanla başlayan günün sonunda gözyaşı ve hüzün hâkim oldu. 78 yaşında hayata gözlerini yuman Davut Eskikurt, vefatından bir gün sonra doğduğu topraklara getirildi. Merkez Çarşı Camii’nde kılınan namaza müteakip asri mezarlığa defnedilen Davut Eskikurt girişimci ruhu ve dürüstlüğü ile tanınmış bir şahsiyetti.

 

Ülkü Ocakları’nın ilk temel taşı olan Türk Ocağı kuruluşunda baş saflarda yer alan Davut Eskikurt, 2 dönem Anavatan Partisi’nden, bir dönem DYP'den meclis üyeliği ve başkan vekilliği görevlerinde bulunmuştu. DP Taşra Teşkilatı ve Adalet Partisi 1980 ihtilalinden sonra DYP kurucuları arasında yer alan Davut Eskikurt, sporcu kişiliği ile de hafızalarda yer almış bir insandı. Olimpiyat Oyunları, Dünya Şampiyonası, Akdeniz Oyunları ve Avrupa Şampiyonalarında defalarca birinci olmuş Acıpayamlı efsane güreşçi Hasan Güngör eşliğinde ilçe güreş takımında yer alan Eskikurt, 1975 yılında Denizli'de yapılan şampiyonada il birincisi olarak kürsüye çıkmıştı. 1978 yılında kurulan S.S Serinhisar Sulama Kooperatifi Kurucu Başkanı olarak hizmetini sürdüren Davut Eskikurt, o günden bu yana aynı görevi ifa etmekteydi.


DAVUT ESKİKURT’UN ÖZ GEÇMİŞİ

1944 Serinhisar (Kızılhisar) doğumlu 3 erkek ve 4 kız evladı babası Davut Eskikurt, 78 yaşında hayata veda etti. 1969 yılında Pınarcık Mahallesi Köprübaşı Mevkiinde başladığı fırıncılık mesleğini 1996 yılına kadar kesintisiz devam etti. Onu tanıyanlar Fırıncı Davut olarak bildiler. Mehmet Elbeyi, Şevket Koyun, Mehmet Emin Öztürk ile Serinhisar Türk Ocağı kurucuları arasında yer alan Davut Eskikurt, Ülkücü camianın önder kişiliklerinden biri oldu. Demokrat Parti ile başlayan siyasi macerası Adalet Partisi ve Doğru Yol Partisi ile devam etti. Adalet Partisi’nden 1977 seçimlerinde halkın ortak isteğiyle aday olan Ömer Vural başkanlığında kazanılan seçimde meclis üyeliği ve başkan vekilliği görevlerini yürüttü. 1980 İhtilalinden sonra Ömer Vural’la yollar bir kez daha kesişti. Bu sefer rota Anavatan Partisiydi. 1984 seçimlerinde elde edilen seçim zaferi onun meclis üyeliğine taşıdı. 1994 yılında Nazmi İnce dönemi başladı. DYP'den belediye başkanı olan İnce’nin kadrosunda yer alan Davut Eskikurt, meclis üyeliği yanında belediye başkan vekilliği görevlerini icra etti. 1996 yılında Hüsnü Genç ile Özel Serinhisar Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu’nu hayata geçiren Davut Eskikurt,  geçen sürenin ardından bu görevini oğulları Mehmet ve Hasan Eskikurt’a bıraktı ve ilk göz ağrısı Sulama Kooperatifi macerasına yöneldi. Mehmet Dokumacı, Mehmet Özcan, Muhammed Uzun, Mustafa Alabaş ve Mustafa Karaken ile 1978 yılında temelini attıkları S.S Serinhisar Sulama Kooperatifi Başkanlığı onun son durağı oldu. Devlet Su İşleri ile girdiği diyalog sayesinde Serinhisar ovası sulamasında tarihi bir başarı yakaladı. Sıfırdan başlayan kuyu sayısı önce 8'e daha sonra 22'ye çıktı. Vahşi sulama olarak bilinen uygulama onunla tarihe karıştı. Yeraltı sulama şebekesi modern sulama tekniği üretici kesimin en önde gelen umut kaynağı oldu. Afet kanalı, ıslah dereleri ve ovanın muhtelif yerlerine yapılan köprüler onun eseri idi.



Anahtar Kelimeler: DAVUT ESKiKURT YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
  • Cuma 31.7 ° / 14.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 31.9 ° / 15.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 30.6 ° / 16 ° false