Tarih: 18.10.2016 12:28

BENDEN BİR TANE DAHA YOK

Facebook Twitter Linked-in

Bizden bir tane daha yok bu yüzden ve daha kaliteli bir yaşam için sağlıklı olmak gerekiyor. Kendimize biraz zaman ayırmalı, hayatımızda yapacağımız küçük değişiklikler ile daha sağlıklı, kaliteli bir yaşam sürebiliriz.
Günümüzde karşımıza komşumuzda, en yakınlarımızda hatta kendimizde karşılaştığımız ve yaşam şartlarını zorlaştıran kanser……..Kanser beraberinde taşıdığı fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra sosyal, maddi ve manevi yönleri ile mücadelesi zor bir hastalıktır. Büyük oranda beslenme ve sağlıklı yaşam ile önüne geçebildiğimiz, erken teşhisi ile de tedavisi mümkün olabilmektedir. Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar. Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme dahi neden olabilir. Bazı kanser türleri kısaca sebep belirti ve tedavileri aşağıdaki gibidir.

 

MEME KANSERİ
Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir.
Risk Faktörleri İlk doğum yaşı: 30 yaşından sonra ilk doğumunu yapanlarda, 18 yaş öncesinde ilk doğumunu yapanlara göre risk artmaktadır.
İlk adet yaşı: İlk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır.
Menopoz yaşı: Menopoz bilindiği gibi kadının adetten kesildiği, doğurganlığının sona erdiği dönemdir. İleri yaşta (>55 yaş) menopoza girme meme kanseri riskini arttırmaktadır.
Emzirme: En az bir yıl süreyle emzirmenin koruyucu etkisinin vardır.
Beslenme: Sebze ağırlıklı beslenmenin ise koruyucu etkisi vardır.
Alkol: alkol tüketimi kanser gelişim riskini arttırabilir.
Korunma: Genel sağlık durumunuzu koruma amaçlı dengeli beslenme, zayıflama veya kilonuzu koruma, sigara içmeme, alkolü sınırlandırma, düzenli egzersiz gibi faaliyetlerde bulunabilirsiniz. Ancak bunlar riskinizi tamamen yok etmez. Bu nedenle meme kanserine yakalanmışsanız bu hiçbir şekilde sizin veya başkasının suçu değildir. Kendinizi suçlu hmek veya yanlış olduğunu düşündüğünüz şeyleri veya kişileri suçlamanızın size bir faydası yoktur; tam aksine moralinizi yüksek tutmak tedavinizi de olumlu yönde etkileyecektir.
Bulgular: Meme Kanserinin Belirtileri: Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir. Daha nadir olarak memede çekintiler, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır.
Tanı: Erken evrede meme kanserleri diğer kanser çeşitlerinde olduğu gibi ileri dönemlere gelene kadar belirgin bir belirti vermeyebilir. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlendirilmesidir. Bu nedenle, meme kanserinin erken tanısı için önerilen kontrol programlarını uygulamanız çok önemlidir. Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırır. Erken tanı için üç temel yöntem uygulanabilir. Bunlar ; evde kendi kendine yapılan meme kontrolleri, doktor tarafından yılda bir yapılan meme muayeneleri ve mamografi (meme röntgen filmi) olarak sayılabilir. Kadınların 20 yaşından sonraki dönemde, her ay memelerini kendi kendilerine muayene etmeleri gereklidir. Menopoz öncesi dönemde adetin başlangıcından sonraki 7-10. günlerde, menopoz sonrası dönemde ise her ayın aynı gününde muayene yapmalısınız. Meme dokusu içerisinde herhangi bir şüpheli kitle ele geldiğinde vakit geçirmeden doktora başvurunuz. 20 yaşından sonra 2 yılda bir, 40 yaşından sonra yılda bir kez doktorda meme muayenesi yaptırınız. Bu şekilde takip edilen kadınlarda kanserin çok erken dönemlerde yakalanabildiği ve meme kanserine bağlı ölümlerde %30 oranında azalma sağlandığı saptanmıştır.
Tarama: Normalde 20 yaşından sonra meme muayenesi ve yılda bir kez doktorda meme muayenesi yaptırmanız önerilir. Bu nedenle, erken dönemde hastalığın yakalanması için kadınların bilgi sahibi olması gereklidir. 50 yaşından sonra 2 yılda bir mamografi çekilmesi önerilmektedir. Ulusal kanser tarama programı önerilerine göre ülkemizde uygulanan meme kanseri tarama protokolü aşağıda yer almaktadır.

20-40 yaş arası; Ayda bir kendi kendine meme muayenesi, iki yılda bir klinik meme muayenesi
40-69 yaş arası; Ayda bir kendi kendine meme muayenesi, yılda bir klinik meme muayenesi, iki yılda bir mamografi çekilmesi gerekmektedir.

Uzm. Dr. Volkan ERDOĞAN
Serinhisar Devlet Hastanesi Başhekimi

 

TÜM HALKIMIZIN DİKKATİNE; 
30-65 YAŞ KADINLARDAN SERİNHİSAR DEVLET HASTANESİ’NDE SMEAR ALINARAK KANSER TARAMASI YAPILMAKTADIR. 
40-70 YAŞ ARASI KADINLAR MAMOGRAFİ İÇİN (MEME KANSERİ TARAMASI) HASTANEMİZDEN RANDEVU ALARAK ÜCRETSİZ YAPTIRABİLİRLER. 
50-70 YAŞ ARASI BAĞIRSAK KANSERİ TARAMASI AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE ÜCRETSİZ OLARAK YAPILMAKTADIR.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —