KALFALIK VE USTALIK BELGESİ İÇİN FIRSAT

KALFALIK VE USTALIK BELGESİ İÇİN FIRSAT

Herhangi bir iş dalında faaliyet gösteren ve çalışan vatandaşlar için Kalfalık ve Ustalık Belgesi alma fırsatı doğdu.

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Yatağan Müftü Arif Akşit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (METEM) Müdürü Levent Polat, “Yakın bir zaman içinde alınacak bu belgelerin büyük önemi olacak. Belgesi olmayanların bir işyerinde çalışması zorlaşacak veya işyeri açması belgesiz mümkün olmayacak. Milli Eğitim Bakanlığımızın yayımladığı genelgeyle işletmesi bulunan veya bir işyerinde çalışan vatandaşlarımız için belge alma kolaylığı getiriliyor” dedi.

 

Bu belgeleri almak için 22 yaş üzerinde olma gerekliliği olduğunu belirten METEM Müdürü Polat, “Kalfalık Belgesi için 22 yaş üzeri olması ve belgesini almak istediği meslek dalında 3 günlük sigortası olması yeterli olacak. Ustalık Belgesi için ise Bağkur veya SGK'lı olma şartıyla 1800 günlük primi doldurmuş olması gerekiyor” dedi.

 

Hiçbir belgesi bulunmayan vatandaşların öncelikle Kalfalık Belgesi alması gerektiğinin altını çizen Levent Polat, “kalfalık Belgesine sahip olan vatandaşlarımız Ustalık Belgesi için başvurabilirler ama hiçbir belgesi olmayan vatandaşlarımız önce yapacağı başvuru ile Kalfalık Belgesine müracaat edecekler, yapılacak sınavlarda başarılı olmaları durumunda belgelerini aldıktan sonra sonraki sınav döneminde Ustalık Belgesi için müracaatlarını yapabilirler” dedi.

 

Başvuru için alınacak evrak listesini de açıklayan Levent Polat, “Son mezun olduğu okuldan alınan mezuniyet belgesinin aslı ve fotokopisi, nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi, 1 adet son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf, E-Devlet portalı üzerinden alınacak işyeri unvan listeli prim dökümü bir de vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi ile başvuru yapılabilir. Bu son belgede ayrıntı, işyeri sahipleri mevcut işyerleri için, çalışanlar ise çalıştıkları işyeri için bu belgeyi alacaklar. Bu belgelerle bizlere başvuru yapıldıktan sonra adaylara sınav tarihi verilecek” dedi.

 

Adayların belgeye hak kazanması için 2 aşamalı bir sınava tabi tutulacaklarının da altını çizen METEM Müdürü Polat, “Öncelikle adaylar aynı ehliyet sınavında olduğu gibi e-sınav'a tabi tutulacaklar. Başarılı olunması durumunda da uzman öğretmenler eşliğinde meslek sınavı yapılacak. Vatandaşlarımızın bu fırsattan yararlanmasını tavsiye ederim. Önümüzdeki dönemlerde bu belgeler çok önemli hale gelecek” dedi.

 

Öte yandan başvuru yapılabilecek 142 meslek dalından bazıları ise şu şekilde;
Mobilya ve İç Mekan, Ayakkabı, Tarım, Bilişim ve Bilgisayar, Elektrik Elektronik Teknolojisi, El Sanatları, Grafik ve Fotoğraf, Giyim Üretim, Gıda, Güzellik ve Saç Bakım, İnşaat, Deri İşleme, Konaklama Hizmetleri, Kuyumculuk, Makine Teknolojisi, Metal İşleme, Motorlu Araçlar, Seramik ve Cam, Tesisat ve İklimlendirme, Tekstil, Aşçılık, Pasta ve Tatlı, Oto Döşeme, Et Ürünleri İşleme, Tekstil Ürünleri ve Halı Temizleme, Anahtarcılık ve Çilingirlik, Karoser, LPG Sitem Bakım Onarım, Motorsiklet Tamirciliği, Lastikçilik, Fırıncılık, Kantin İşletmesi.



  • Perşembe 23.1 ° / 11.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 25.2 ° / 9.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18.7 ° / 8.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu