KADINA YÖNELİK AİLE İÇİ ŞİDDETLE MÜCADELE

KADINA YÖNELİK  AİLE İÇİ ŞİDDETLE MÜCADELE

Kişinin şiddete uğraması veya şiddete uğrama tehlikesi altında bulunması halinde herkes durumu yazılı, sözlü veya başka bir suretle ilgili makam ve mercilere ihbar edebilir.

ŞİDDET TÜRLERİ
 

FİZİKSEL ŞİDDET: Kişinin temel ihtiyaçlarını esirgemek, silahla veya bıçakla yaralamak, tokat atmak, itmek, hırpalamak, yumruklamak, saçını çekmek, kolunu sıkmak gibi sorunlu davranışlar fiziksel şiddet kapsamına girer.
 

DUYGUSAL VE SÖZEL ŞİDDET: Aşağılamak, küfür etmek, tehdit etmek, eleştirmek, bağırmak, sorgulamak, alay etmek, küçümsemek, ilgilenmemek, suçlamak gibi tutumlar duygusal şiddet örneklerindendir. Özellikle kadının duygusal ihtiyaçlarının karşılanmaması ve kadınla ilgilenilmemesi de duygusal bir şiddettir.

CİNSEL ŞİDDET: İstemediği halde cinsel ilişkiye zorlanması, tecavüz, başka kişiler ile cinsel ilişkiye zorlamak, cinsel içerikli tacizlerde bulunmak, namus töre nedeni ile baskı uygulamak cinsel şiddet kapsamına girer. Aile içindeki büyüklerin çocuklara her türlü cinsel manada yaklaşmaları cinsel şiddettir ve "ensest" olarak bilinir.

EKONOMİK ŞİDDET: Eşin elinden parasını almak, istemediği bir işte çalıştırmak, parasız bırakmak, istediği halde işe göndermemek gibi tutumlar ekonomik şiddet durumlarıdır.

DOĞRUDAN HİZMET SUNAN KURULUŞLAR
Polis Merkezleri
Sağlık Kuruluşları
İl Sosyal Hizmetleri Müdürlüğü
ŞÖNİM
Barolar, Adli Kuruluşlar
Belediye
Sivil Toplum Kuruluşlar
ALO 183 ve Aile içi Şiddet Acil Yardım Hattı: 02126569696
SİZ YA DA ÇEVRENİZDEKİLER ŞİDDET GÖRÜYORSA ARAYIN

6284 AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN
· Şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınlar çocuklar aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi ile şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali olan kişiler hakkında şiddetin önlenmesine yönelik tedbirler ile bu tedbirlerin alınması ve uygulanmasına ilişkin usul ve esasları kapsar.
· Kişinin şiddete uğraması veya şiddete uğrama tehlikesi altında bulunması halinde herkes durumu yazılı, sözlü veya başka bir suretle ilgili makam ve mercilere ihbar edebilir. Şiddet veya şiddete uğrama tehlikesinden haberdar olan kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ise durumu derhal, şikayet mercilerine bildirmek zorundadır.

ŞİDDETE MARUZ KALDIĞINIZDA NELER YAPMALISINIZ?
· Şiddete maruz kaldığınızda 155 Polis İmdat veya Alo 183 hattını arayarak şikayetinizi bildirebilir, size en yakın destek alabileceğiniz yeri sorup öğrenebilirsiniz.
· Aile içi şiddet nedeniyle karakola başvurduğunuzda, ücretsiz avukat talep edebilirsiniz.
· Aile içi şiddete maruz kalıyorsanız, destek almaktan çekinmeyin. Sadece şiddet anında değil, şiddet olmadığı zamanda da Şiddeti Önleme Merkezine, Kolluk Kuvvetlerine, Aile hekiminize bilgi ve yardım amacıyla başvurabilirsiniz.

 

Serinhisar Devlet Hastanesi



Anahtar Kelimeler: KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE
  • Perşembe 23.1 ° / 11.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 25.2 ° / 9.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18.7 ° / 8.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu