İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN SORUŞTURMA İZNİ

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN SORUŞTURMA İZNİ

Serinhisar Belediye Başkanı Hüseyin Gemi ve belediye meclis üyeleri hakkında soruşturma izni verildi.

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla gönderilen soruşturma raporuna göre Belediye Başkanı Hüseyin Gemi ve belediye meclis üyeleri için 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun 6. Maddesi gereğince soruşturma izni verildi.

 

Raporda yer alan bilgilere göre Güneş Enerji Santrali’nin “Finansman Temini ve Yap-Devret” modeliyle Mahalli İdareler Derneği İktisadi İşletmesi kanalıyla ‘kamuya yararlı derneklerle ortak hizmet projesinin gerçekleştirilebileceği’ fakat derneğe ait iktisadi işletmenin ‘tacir’ sıfatına haiz olması sebebiyle ve dernekle imzalanan sözleşmenin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu şartlarını taşımasına rağmen ihale edilmediği belirtildi.

 

Raporda ayrıca ihale yapılmaması sebebiyle rekabetin oluşmadığı ve işin maliyetinde indirimin söz konusu olacağı, yapılan işte yapı denetim görevlisinin bulunmaması neticesinde denge ve denetim mekanizmasının zaafa uğradığı, kalite ve ekonomiklik yönüyle de kamu aleyhine bir durum oluştuğu bilgilerine yer verilirken ihale yapılmamış olması sebebiyle de şeffaflık, hesap verilebilirlik, rekabet ve serbest piyasa ilkelerinin ihlal edildiği, yüklenicinin belirlenmesinde teknik ve mali yeterliliğinin değerlendirilmemesi riskiyle birlikte yüklenicinin 15 yıl sorumlu tutulmasının önüne geçildiği ve kamu yatırımının riske edildiği ifade edildi.

 

Bu konularla alakalı Belediye Başkanı Hüseyin Gemi başta olmak üzere, meclis üyeleri İlhan Dokumacı, Ramazan Ekiz, Özer Tunçtürk, Şevket Karçkay, Nurgül Kabukçu, Mehmet Gündaş, Şükrü Averi, Yılmaz Eroğlu, Üzeyir Şeriat, Ali İhsan Ergenay ve Ayhan Tonkul hakkında 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun 6. Maddesi gereğince soruşturma izni verildi.

 

Yine raporda yer alan bilgilere göre, ilk etapta 5 milyon 500 bin TL’lik borçlanma onayından sonra borçlanma yetkisinin 6 milyon 500 bin liraya çıkarıldığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na onay için başvurulduğu belirtilirken, bakanlıktan belediyenin borçları göz önünde bulundurularak 5 milyon 900 bin Tl’lik borçlanmaya müsade edildiği ifade edildi.

 

Ana parası 744 bin, vergiler ve kar payı ile birlikte 860 bin Dolar’ı bulan kredinin çekilme tarihinde 5 milyon 886 bin 860 Tl’ye karşılık geldiği fakat belediye meclisinde alınan karar ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan onayda Belediye Başkanı Hüseyin Gemi’ye verilen yetkinin TL üzerinden olmasına rağmen Amerikan Doları ile borçlanması neticesinde kur farkından dolayı kredi maliyetinin sürekli artması sebebiyle Belediye Başkanı Hüseyin Gemi hakkında 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun 6. Maddesi gereğince soruşturma izni verildi.



  • Perşembe 23.1 ° / 11.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 25.2 ° / 9.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 18.7 ° / 8.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu